BLOG
Pidenin Tarih Yolculuğu
Gurme sıfatını pekiştirmek için lezzetleri yalnızca tatmak yetmiyor, tanıman da gerekiyor! Pidenin günümüze uzanan yolculuğunu ve pek çok detayı bir araya getirdik.
İlk pide ne zaman yapıldı sorusunun doğrusu net bir yanıt bulunmuyor. Fakat 1502 yılında yazılan ve dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’da pide ismi geçiyor. II. Bayezid tarafından çıkarılan bu kanunnamede pide ununun elenmesinden tut da gevrek pişirilmesine kadar pek çok detaya yer veriliyor. Pidenin tarih sahnesinde ilk rol almasının ardından ünü diyardan diyara yayılıyor. Nitekim “Pide nerede meşhur?” sorusu da tam olarak bu nedenle popülerliğini koruyor.
MEŞHUR BAFRA PİDESİ
Pide nerenin sorusuna net olarak Bafra diyebilmek mümkün değil. Ancak şu da bir gerçek ki çıtır çıtır Bafra pidesi, deneyenlerin vazgeçilmezleri arasında başı çekiyor. İnce hamurlu, çıtır, 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olan Bafra pidesinin lezzeti bölgenin özel tereyağı ile bir üst noktaya taşınıyor.
KARADENİZ'İN FAVORİSİ: KIR PİDESİ
Taş fırında pişen incecik çıtır çıtır kır pidesi, Kastamonu pidesi adıyla tanınıyor. Nedenini hemen açıklayalım. 1960'lı yıllarda İstanbul Karaköy'de pide fırını işleten bir ustanın Arnavut bir börek ustasından bu tarifi öğrendiği ve doğruca memleketi Kastamonu’ya dönerek bu lezzeti yöreselleştirdiği biliniyor. Bu özel tarif Karadeniz’in cömert doğasının eseri… Peynir, kavurma ve tereyağı bu pidenin lezzetini ikiye katlıyor.
ANADOLU'DAN GELEN LEZZET: ETLİ EKMEK
İlk kez Konya’nın kebapçılar çarşısında yapıldığı bilinen etli ekmeğin 800-900 yıllarından günümüze yemek kültürümüzde yer aldığı biliniyor. 1.65 - 1.72 cm veya 1.80 cm'e kadar uzatılan bu pidenin incecik hamuru ve düve etinin kaburga ve boşluk kısmından hazırlanan özel eti, pide gurmelerine unutamayacakları bir lezzet sunuyor.
TRABZON SÜRMENE PİDESİ
Coğrafi işaretle tescillenen özel bir lezzetle listemize devam ediyoruz. Özel el açması hamuru, salamura edilmiş peyniri ve akıllardan çıkmayan meşhur Trabzon tereyağı ile buluşarak devleşen Trabzon Sürmene pidesi, vazgeçemeyeceğin bir yemek önerisi daha sunuyor!
BURSA CANTIK
Adının cantık olması seni yanıltmasın! Çünkü bir kez denediğinde en sevdiğin pideler arasına Bursa’nın meşhur cantığını dahil etme olasılığın oldukça yüksek. Kıymalı, kıymalı-kaşarlı veya kuşbaşılı iç harçların açma büyüklüğündeki hamurun üstüne yerleştirilmesiyle, ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor! Cantığın tadını alanlar bir daha hiç peşini bırakmıyor!